Duymadim.com

Bunudamı duymadın? Araç Bilgisayar Bilim Donanım Fragmanlar Genel Komedi Magazin Müzik Mobil Oyunlar Son Dakika Spor Teknoloji Uzay Video Yazılım İnternet Yeni teknolojiler Yeni telefonlar yeni haberler Nealaka nealaka ürünler acayip teknoloji teknoloji mobil hayat mobil dünya cep telefonu ilginç ürünler teknoloji harikası ürünler video fragman spor oyun oyunlar yeni oyunlar oyun haberleri

Web sitelerimizde yer alan resimlerin kopyalanmaması için bahsedeceğim çeşitli teknikler uygulanabilir. Bu resim koruma yöntemleri bir takım önlemler olsalar da yine de kopyalanmamayı garanti edemez. En basitinden ekran kopyala (print-screen) tuşu bile resmi kopyalamaya yetecektir.

Resim koruma önlemleri:

1. SaÄŸ tuÅŸ kilitleme (disable right click): Resmin üzerinde saÄŸ tıklayıp “resmi kaydet”i önler.
Bakınız: No right click
Ayrıca: jQuery Plugin for no right click

2. Internet Explorer 6 Image Toolbar‘ı kaldırma (Disable IE6 Image Toolbar): Resmin üzerine gelindiÄŸinde otomatik görünen kaydetme seçeneÄŸini kaldırır.

ie6-automatic-image-toolbar
Disable IE6 Image Toolbar

3. Gerçek resmin üzerine boÅŸ resim koymak: Bu yöntemde gerçek resminizi “div” etiketi içinde arka plan resmi olarak kullanıyorsunuz. Transparan boÅŸluk resminizi de aynı boyutlarda gerçek resimmiÅŸ gibi kullanıyorsunuz. Orijinal resmi gören kiÅŸi resmi kaydetmeye çalıştığında “blank-boÅŸluk” resmi kaydetmiÅŸ olacaktır.

Bu problemin çözümü için iki javascript framework’ü oluÅŸturulmuÅŸ:

dwProtector for MooTools
dwProtector for jQuery

4. Bir diğer yöntem JPG, GIF, BMP veya PNG gibi normal resim türleri yerine flash kullanmak.

Bu amaç için yapılmış bir uygulama: swfIR (swf Image Replacement).

5. BildiÄŸimiz bir yöntem de resimlerin üzerine yazı yazmak. Bu yöntem iki ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmekte. Birincisi çeÅŸitli program veya siteler üzerinden yazılar eklenmekte (watermark). Online watermark iÅŸlemi için buraya ve ÅŸuraya bakabilirsiniz. İkincisi ise bizzat server’ın kendi tarafında orijinal resim ekrana basılırken yazı eklenerek basılması iÅŸlemi. Bunun için de ÅŸuraya bakabilirisiniz.

image-watermarking
Image Watermarking

6. Bir diğer yöntem de resmin parçalara ayırılıp (image splitting) kullanılması. Şu sitede örneğini göreceğimiz gibi güzel bir yöntem.

7. Resimlerin dizinlerine erişimi ya da botların resimleri çekmesini engellemek: Bu yöntemde alınacak önlemler htaccess üzerinde hotlinking koruması ile ve robots.txt ile izin verip vermemeyle yapılabilir.

Örnek robots.txt:

User-agent: * Disallow: /cgi-bin/ Disallow: /images/

User-agent: vscooter
User-agent: DittoSpyder
User-Agent: Googlebot-Image
User-Agent: psbot Disallow: /

8. Son olarak da aklıma gelen bir yöntem olarak görüntü iÅŸlemeden bahsetmek istiyorum. Bu yöntemde “resmin içine yazı saklama” gibi copyright yazısı ya da site adresi gibi bilgilerin farkettirmeksizin resmin için de saklanmasıdır. Belirli kurallar çerçevesinde bazı piksellerin renk deÄŸerlerinde ufak deÄŸiÅŸiklikler ile bu yapılabilir ve uygulama yazılabilir.

Bu yazının hazırlanmasında buradan ve şuradan yararlanılmıştır.

No Responsed To This Post

Subscribes to this post comment rss or trackback url

Sorry the comment area are closed or not available for non registered member