Duymadim.com

Bunudamı duymadın? Araç Bilgisayar Bilim Donanım Fragmanlar Genel Komedi Magazin Müzik Mobil Oyunlar Son Dakika Spor Teknoloji Uzay Video Yazılım İnternet Yeni teknolojiler Yeni telefonlar yeni haberler Nealaka nealaka ürünler acayip teknoloji teknoloji mobil hayat mobil dünya cep telefonu ilginç ürünler teknoloji harikası ürünler video fragman spor oyun oyunlar yeni oyunlar oyun haberleri

21-00

Sosyal medya özgeçmişleri, özellikle işçi bulma acentalarının sizin onlara ulaşmanıza gerek kalmadan doğrudan size ulaşabilmeleri açısından önemli birer araçtır. Özgeçmişlerinizi İnternet üzerindeki web sitelerine göndererek iş bulmaya çalışmanın kötü yanı, pek çok iş ilanının halen İnternet üzerinde yer almasına rağmen geçerliliğini yitirmiş olması, ve dünya çapında yapılan iş tekliflerinin %80 gibi önemli bir oranının tanıdık ya da bu konuda yapılan bireysel araştırma aracılığı ile yapılıyor olması.Sosyal medya özgeçmileri ile işçi bulma acentaları için kendi portrenizi bireysel markanızı yansıtabilecek şekilde kendinize özgü olarak şekillendirebilmenizin mümkün olması. Çeşitli multimedya elementleri, paylaşım seçenekleri, bütünleşik sosyal ağ beslemeleri ve sıradan bir özgeçmişte yer alan öğeler ile başarıya bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Sosyal medya, iş bulma sürecini sondan başa doğru yönlendirebilmemizin önünü açmış durumda. Kendi özgeçmişimizi başka sitelere göndermektense özgeçmişimiz, paylaşılabilen, işçi bulma acentalarına gönderilebilen ve üzerinde arama yapılabilebilen bir platform haline dönüştürmek hiç şüphesiz daha verimli olacaktır. Bir yandan yeneteklerinizi sergileyip iş aradığınızı belirtebilirken, diğer yandan işçi bulma acentalarında çalışan görevliler, özgeçmişinizi daha çekici bulacaklar ve istediğiniz özelliklere sahip iş için size ulaşabileceklerdir.

Yazının devamında bir sosyal medya özgeçmişi oluşturabilmenin aşamalarını göreceksiniz.

1. Bir web sitesi ile işe başlayın
Kim olduğunuza, ne kadar zamanınız olduğuna, eleştirilere ne kadar açık olduğunuza ve teknolojik yeterliliklerinize göre değişmekle birlikte bir web sitesi ya da bir blog oluşturarak işe başlayacaksınız. Her ikisi için de ücretsiz ve kullanması kolay hizmetlerin yanısıra ücretli ve deneyim gerektiren seçenekler bulunmaktadır.

Web siteleri için seçenekler

21-01

Ücretsiz: Bravenet.com, anket ve ziyaretçi defteri gibi pek çok özelliğe sahip ücretsiz bir çözümdür. Site ben daha ortaokul yıllarında site yapmaya başladığımdan beri yayında ve bu işi başarıyla sürdürüyor.

Ãœcretli: Kendi sitenizi oluÅŸturmak ve barındırmak için Bluehost ya da Godaddy‘i öneririm. Ayrıca tıpkı Microsoft Word gibi çalışan, kullanımı kolay Microsoft Expression Web ya da eÄŸer Mac üzerinde iseniz Apple iWeb‘i sitenizi oluÅŸturmak için de kullanabilirsiniz.

Bloglar İçin Seçenekler

21-02

Ãœcretsiz: WordPress.com ya da Google Blogger‘ı öneririm. Her ikisinin de kullanımı kolaydır ve fazla web bilgisi gerektirmezler. Ben yerinizde olsam bloglama dünyasına girmeden önce HTML bilgimi biraz daha ilerletmeye bakardım. W3 Schools gibi siteler size bu konuda yardımcı olacaklardır.

Ãœcretli: Bluehost üzerine Wordpress.org yüklemenizi öneririm. Ben bu iÅŸlemi Godaddy üzerinde gerçekleÅŸtirmeye çalıştım ancak baÅŸarılı olamadım. Bluehost’u ise kullanmak kolaydır ve WordPress’i kendi sunucuları üzerinde nasıl çalıştırmanız gerektiÄŸini bilmektedir. KullanabileceÄŸiniz bir diÄŸer seçenek ise Typepad.com. Bu yazılım ücretli olmasına raÄŸmen özellikle bloglamaya yeni adım atacak kullanıcılar için kullanışlı bir araçtır.

2. URL’niz Önemlidir

Stratejinize göre deÄŸiÅŸmekle birlikte, URL’niz gerçekten çok önemlidir. Elbette, adiniz.com adresini almanızı öneririm ancak eÄŸer bu alan adı daha önce baÅŸkası tarafından alınmışsa, o zaman adinizOZGECMIS.com, .net ya da .org’u sırasıyla almanızı öneririm.

URL’nin amacı sizin özgürce tanıtabileceÄŸiniz ve diÄŸer insanların da kolayca hatırlanabilir olmasıdır.

  • Kağıt üzerindeki özgeçmiÅŸinizde bu URL’yi kullanın.
  • Ãœyesi olduÄŸunuz tüm sosyal aÄŸlarda bu URL’yi kullanın.
  • Ä°ÅŸ kartlarında ve diÄŸer pazarlama materyallerinde bu URL’yi kullanın.

Bluehost, Godaddy ve diğerlerinden sunucu satın aldığınızda genellikle ücretsiz bir alan adı da alabilirsiniz. Genellikle bu tip firmalar, sunucu hizmetleri için oluşturdukları paketlere bir alan adını da dahil ederler.

3. Biçime ve tasarıma karar verin

21-03

Aradığınız işin türüne göre değişmekle birlikte web sitenizin ya da blogunuzun biçimini ona göre değiştirmek isteyeceksinizdir. Bana göre kağıt üzerindeki özgeçmişinizi alıp onu bölümlere ayırmak en doğrusu olacaktır. Bunu bir kere yaptığınızda her bir bölüm için farklı sekmeler kullanabilirsiniz. Bu sayede arama motorları içeriğinizi kolayca tarayabilecekler ve bu içerik, eleman arayan kişi için daha anlamlı olacaktır.

Eleman arayanların web siteniz üzerinde, tıpkı kağıt üzerindeki özgeçmişlerinde olduğu gibi belirli başlıkları arayacakları aşikardır. Aşağıda, web sitenizi ya da blogunuzu oluştururken kullanabileceğiniz bazı konu başlıklarını listelemeye çalıştım.

Basın / medya, iletiÅŸim, kariyer hedefleri, ayırt edici özellikler, biyogradi, blog, örnek olay incelemeleri, hakkında, yetenekler, deneyim, deliller, giriÅŸ, danışmanlar, vizyon, açıklamalar, özgeçmiÅŸ, bültenler, haberler ve etkinlikler, gönüllü projeler, güçlü olduÄŸunuz alanlar, sosyal aÄŸlar, iletiÅŸim, sanat portfolyosu, örnek projeler, kiÅŸisel bilgiler, profesyonel bilgiler, wiki, sunum etkinlikleri, ödüller, profil, fotoÄŸraflar, videolar, dernekler, kulüpler, teknik yeterlilikler…

Kendinizi nasıl tanıtmak istediğinize göre değişmekle birlikte blogunuzu da ona göre tasarlamanız gerekecektir. renk tekerleği kullanarak size en uygun renkleri belirlemek önemlidir, özellikle eğer bir grafik tasarımcısı ya da sanatçı değilseniz. Biçimi ve genel yapıyı korurken birbirleri ile tutarlı yazıtipleri, başlıklar ve renkler kullanmayı da unutmayın.

4. Özgeçminizi multimedya öğeleri ile geliştirin

21-04

Sıradan özgeçmiÅŸler multimedya öğeleri içeremezler, zira kağıt üzerindedirler. Multimedya öğeleri web sitenizi ve blogunuzu çok daha çekici ve etkileÅŸimli kılacaktır. Eleman arayanlar ve onlar için çalışanlarla duygusal bir baÄŸ kurmanızı saÄŸlayacaktır. Bu tip elementler özellikle özgeçmiÅŸinizin daha belirgin olmasını saÄŸlar ve okuyucuları için onu daha etkileyici kılar. WebWorkerDaily‘de yayımlanan makaleye göre multimedya özgeçmiÅŸinizi aÅŸağıdakileri uygulayarak geliÅŸtirebilirsiniz.

  • Bazı temel mülakat sorularını cevaplayacağınız bir MP3 ya da video,
  • Son zamanlarda katıldığınız bir seminerin ya da konuÅŸmanın video,
  • Endüstrinin ve iÅŸ dünyasının tanınmış kiÅŸileri ile çekildiÄŸiniz fotoÄŸraflar,
  • Daha önce birlikte çalıştığınız kiÅŸilerin ya da müşterilerin sizin hakkınızda konuÅŸtukları ses kayıtları,
  • Sizin baÅŸlatmış olduÄŸunuz bir podcast.

Hepsinden öte kendinizden bahsedeceğiniz sade bir giriş materyali bence çok önemlidir. Yerinizde olsam birisinin neden sizinle birlikte çalışması gerektiğini anlatan 30 saniyelik bir ses klibini kullanırıdm. Hedeflediğiniz şirkete göre değişmekle birlikte takım elbise ya da serbest kıyafet seçebilirsiniz. Bir kart üzerindeki yazıyı okuyormuş gibi yapmamaya çalışın ve sesinizin doğal olmasına dikkat din. Videonuzu ya da ses kaydınızı Vimeo ve YouTube gibi sitelere yükleyerek ardından sitenize entegre edebilirsiniz. Bu yöntem kullanılabilecek en iyi yöntem olacaktır zira ilgili videonun eleman arayan bir kişiden diğerine geçişi daha kolay olacaktır.

5. Sosyal AÄŸ Profillerinizi Dahil Edin

Web sitenize ya da blogunuza, üyesi olduğunuz sosyal ağların bağlantılarını daha eklemeyi bile düşünmeden önce bu profillerin işverenler açısından nasıl görüneceğini bir düşünün. Örneğin, eğer Facebook profilinizi yayımlamak istiyorsanız, o zaman öncelikle profilinizde küfür ya da yetişkinlere yönelik resimlerin olmadığından emin olun. Facebook duvarınızdaki resimleri, yazıları ve profil bilgilerini de bir gözden geçirmenizde fayda var, zira siz dikkatli olabilirsiniz ama arkadaşlarınız bu konuda dikkatli olmayabilirler.

Eğer Facebook profiliniz yukarıdaki kurallar dahilinde ise o zaman profil damganızı web sitenize eklemenizde bir sakınca yok.

Kullanmak isteyebileceÄŸiniz diÄŸer sosyal aÄŸlar

  • LinkedIn: Bu sosyal aÄŸdaki profiliniz çok önemlidir, çünkü buradaki profiliniz, eleman arayan birinin ihtiyacı olabilecek tüm bilgileri içerir: Tanıtım metni, referans listesi ve özgeçmiÅŸiniz… Web siteniz ya da blogunuz için LinkedIn damgasını ekleyebilirsiniz.
  • Twitter: Twitter akışınızın sosyal medya özgeçmiÅŸinize katkısı çok önemlidir zira güncellemesi kolaydır ve kiÅŸiliÄŸinize dair bilgi sahibi olabilirler. Sitenize ekleyebileceÄŸiniz Twitter damgaları da bulunmaktadır.
  • YouTube: Videolarınızı YouTube’ye eklemek yerinde olur zira ilgili videoları sitenize dahil etmek ve onları çalma listeleri arasında bölüştürmek kolaydır. Hatta kendi YouTube Kanal Widget’inizi bile kullanabilirsiniz.

Eğer potansiyel müşterilerinizin ya da işvereninizin, karakteriniz ve iş etiğiniz hakkında bilgi sahibi olmasını istiyorsanız bu tip küçük ayrıntılar önemlidir. Burada en önemli olan, insanların sık kullandıkları sosyal ağları kullanmaktır. İlgili ağlardaki profiliniz karakterinizi ve markanızı EN İYİ ŞEKİLDE yansıtmak zorundadır.

6. Özgeçmişinizi Paylaşılabilir Kılın

21-05

Profilinizi paylaşacak çok fazla sayıda işveren bulamayacaksınız. Bu durum özellikle sizin onların ilgilendiği bir aday olmanız durumunda geçerlidir, zira sizi derhal kapmak isteyeceklerdir ki bu durumda sizin pazarlık yapma gücünüz artacaktır. Özgeçmişinizi paylaşmayı akıllarından bile geçirmezler, ancak bu sizin teknolojideki etkinliğinizi çeşitli paylaşım araçlarını kullanarak gösteremeyeceğiniz anlamına gelmez. Bunun yanısıra özgeçmişiniz sadece işverenler tarafından görünmekle kalmayacaktır. Eğer özgeçmişiniz sosyal ağlar üzerinde paylaşılmışsa, daha fazla iş olasılıkları da karşınıza çıkacaktır. Görünülebilirlik, olasılıkları da beraberinde getirecektir.

Delicious, Digg, Reddit ve Stumbleupon gibi servisleri nasıl kullanacağınızı öğrenmeye çalışmaktansa, tüm bunları ve çok fazlasını bir araya getiren paylaşma araçlarını kullanmayı deneyin. Alanında en büyük üçlü Share This, Add to Any ve Add This olarak gösterilebilir. Bunlardan herhangi birini sosyal medya özgeçmişinizin üst kısımlarına yerleştirmeye çalışın.

Örnek sosyal medya özgeçmiÅŸleri için, Dan Schawbel, Chris Penn, Bryan Person, Katharine Hansen ve Rohit Bhargava‘nın özgeçmiÅŸlerini inceleyebilirsiniz. Sosyal medya özgeçmiÅŸinizi hazırlamanızda iyi ÅŸanslar. EÄŸer bu iÅŸi doÄŸru yaparsanız, bir daha hiçbir zaman herhangi bir iÅŸe baÅŸvurmak zorunda kalmazsınız.

Kaynak: Mashable

No Responsed To This Post

Subscribes to this post comment rss or trackback url

Sorry the comment area are closed or not available for non registered member