“sleepwalkers” uyurgezerler filminden bir sahne
Montréal Üniversitesi’nin araştırmasına göre; uyurgezerler istenmeyen gece gezintilerini önlemek için düzenli bir uyuma vaktine sahip olmalılar.
Yetişkinlerin yüzde dördünü etkileyen ve somnambulizm olarak da bilinen uyurgezerlik; bilinç bulanıklığına (mental konfüzyon) veya geçici hafıza kaybı (amnezi) nöbetlerine sebep olabiliyor. Uyurgezerliğin bu gibi etkilerine maruz kalan hastalar çevrelerine karşı daha duyarsız hale geliyor.
Sacré-Coeur Hastanesi’nin uyku araştırmaları merkezinde uyurgezer olduğundan şüphelenilen 40 hasta, Ağustos 2003 ile Mart 2007 arasında araştırmacılar tarafından izlenerek değerlendirmeye tabi tutuldu.
Araştırmanın başındaki isim olan Antonio Zadra elde ettikleri sonuçları şöyle özetliyor:
“Bizim çalışmamız uyku yoksunluğunun duyarlı kişilerde uyurgezerliğin ortaya çıkmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur.”
“Uyurgezerler, uyurgezerlikten kurtulma yönünde adım atmak istiyorlar ise; kendilerine düzenli bir uyku zamanı sağlamalı ve uykusuz kalmamaya özen göstermeliler.”
Söz konusu çalışma, “Uyurgezerliğin Polisomnagrafik Tanısı: Uyku Yoksunluğunun Etkileri” adıyla 19 Mart 2008 tarihinde Annals of Neurology Dergisi’nde online olarak yayınlandı. Dileyenler, derginin çıkacak Nisan sayısından da araştırmanın ayrıntılarına erişebilirler.