5 dakikada WordPress kurulumu mükemmeldir ve çoÄŸu zaman bir blog oluÅŸturmak oldukça kolaydır. Karmaşık hiçbir ÅŸey yoktur. Ancak WordPress’in kurulumunu tamamladıktan sonra blogunuzdan tam verim alabilmek için yapılması gereken bazı ÅŸeyler vardır.
Aşağıdaki listeyi bir kontrol listesi olarak kullanın ve her bir yeni WordPress kurulumunda bu listedekileri uygulamaya çalışın.
1. Admin (Yönetici) Şifresini Değiştirin ve Yazarlarınızı Yönetin
WordPress her kurulduğunuda yönetici hesabı için otomatik olarak bir şifre atar ve bu şifreyi hatırlamanız neredeyse mümkün değildir. Bu sebeple ilk olarak yönetici hesabının şifresini hatırlaması daha kolay bir şifre ile değiştirin.
Kullanıcı ayarlarını Kullanıcılar (Users) paneli üzerinden ayarlayın. Yine aynı sayfa üzerinden blogunuza yeni yazarları ekleyebilirsiniz.
2. Permalinkleri Düzenleyin
Öntanımlı olarak yazılarınızın URLleri görünecektir. Bu URL yapısı hem arama motoru optimizasyonu hem de kullanılabilirlik açısından zayıftır (son kullanıcıya hiçbir şey ifade etmez).
URL yapınızı http olarak görünecektir. Bu sayede yazınızın anahtar kelimelerini URL’ye dahil etmeniz mümkün olacaktır. Blogunuzun URL altyapısını düzenlemek için yapmanız gereken ÅŸeyler ÅŸunlar:
- Settings » Permalinks sayfasına gidin.
- ‘Common Settings’ altından ‘Custom Structure”ı seçin.
- %postname%/ yazın.
- Ya da URL üzerinde kategorinizin yer almasını istiyorsanız %category%/%postname%/ girebilirsiniz.
3. Temanızı Yükleyin ve Etkinleştirin
- Tema indirin ya da kendi temanızı tasarlayın.
- Zip dosyasını açın ve wp-content\themes klasörüne yükleyin.
- Appearance » Themes altından temanızı aktive edin.
4. Kategorilerinizi Ekleyin ve Varsayılan Kategoriyi Değiştirin
WordPress’i kurduÄŸunuzda öntanımlı kategorinin adı Uncategorized idir ki bunun da pek güzel göründüğünü söyleyemem. Günün birinde bir yazı yazdığınızda kategoriyi seçmeyi unuttuÄŸunuzu düşünün. Bu durumda yazınızın hangi kategori altında yer almasını istersiniz? Ben genelde Haberler ya da bunun gibi bir ÅŸey kullanmayı tercih ediyorum.
- Posts » Categories kısmına gidin.
- ‘Uncategorized‘ üzerine tıklayın ve kategorinin adını deÄŸiÅŸtirin.
- DiÄŸer blog kategorilerinizi ekleyin.
5. Akismet’i EtkinleÅŸtirin
Akismet WordPress eklentisi sayesinde blogunuzu sahte (spam) yorumlardan ve girdilerden korumuÅŸ olursunuz ve inanın bana, eklentiyi kurduktan sonra spam içerikli yorum alma ihtimaliniz neredeyse yok denecek kadar azdır. WordPress geliÅŸtiricileri de eklentinin gücünü anlamış olacaklar ki Akismet eklentisini WordPress’in içine dahil etmiÅŸler. Burada tek yapmanız gereken onu etkinleÅŸtirmek.
- Plugins sayfasına gidin ve Akismet’i etkinleÅŸtirin.
- Akismet etkinleÅŸtirmesini tamamlamak için WordPress’in bir API anahtarına ihtiyacı var. Bu anahtarı almak için WordPress.com üzerinde ücretsiz bir hesap açabilir ve ardından profiliniz üzerine tıklayabilirsiniz. Profil sayfanızın üst kısmında API anahtarını göreceksiniz. Anahtar dizisini kopyalayın.
- Şimdi Plugins » Akismet Configuration kısmına gidin ve anahtarınızı ilgili alana yapıştırın.
6. Google XML Sitemaps eklentisini girin
Google XML Sitemaps standartlarla uyumlu XML sitemap oluşturarak Google, Yahoo!, Ask ve MSN gibi arama motorlarının sitenizi kolayca veritabanlarına eklemelerine yardımcı olur. Eklenti arkaplanda sessizce çalışacak ve siz ne zaman bir yazıyı düzenlediğinizde ya da blogunuza yeni bir yazı girdiğinizde sitemap kendisini güncelleyecektir.
Eklentiyi indirip sitenize kurduktan sonra Google Webmaster Araçlarını ziyaret edin ve Google hesabınızla servise giriÅŸ yapın. Ä°lk sayfada sitenizi doÄŸrulayabileceÄŸiniz bir baÄŸlantı göreceksiniz. Oradaki yönergeleri izleyin. Bu iÅŸlem tamamlandıktan sonra “Add Sitemap” baÄŸlantısına tıklayarak sitemap’inizin URL’sini ilgili alana yapıştırmanız yeterli.
7. WordPress Veritabanı Yedeklemesini Kurun
Düzenli olarak yedek almak her zaman iyidir. Sunucunuzda birşeyler yanlış gidebilir ya da kendiniz hiç beklemediğiniz bir anda bir hataya neden olup sitenizin göçmesine neden olabilirsiniz.
WordPress Veritabanı Yedekleme WordPress blogunuzu yedekleyebilen bir araç. Dilerseniz eklentinin ayarlarından eklenti sitenizin yedeğini aldığında ilgili yedeği otomatik olarak elektronik posta adresinize gönderilebilmesini sağlayabilirsiniz.
8. Blogunuzu Test Edin
Blogunuzu farklı biçimlere sahip yazılar ve yorumlar eklemeden tam anlamıyla test etmeniz pek mümkün değildir. WP Candy üzerindeki örnek yazı kolleksiyonundan faydalanarak blogunuza farklı biçimlere sahip yazılar girebilirsiniz.
Örnek yazı kolleksiyonunu sitenize girebilmek için Tools » Import & raquo; WordPress altından siteden indireceğiniz dosyayı blogunuza dahil edebilirsiniz.
9. RSS beslemenizi Feedburner’a Dahil Edin
İlk önce RSS ayarlarınızı değiştirin. Settings » Reading altından RSS beslemenizde kaç adet yazı görüntülemek istediğinizi ve yazılarınızın tamamını görüntülemek isteyip istemediğinizi değiştirebilirsiniz.
Åžimdi de beslemenizi Feedburner’a kaydetmek isteyeceksinizdir. Feedburner beslemeniz hakkında size bir dizi kullanışlı bilgi verebilen ve sitenizdeki güncel haberleri diÄŸer blog servislerine otomatik olarak bildiren kullanışlı bir servistir.
Feedburner’a kayıt olduktan sonra beslemenize ait baÄŸlantıyı temanız üzerinde güncellemeniz gereklidir. AÅŸağıdaki kodu head etiketleri arasına yerleÅŸtirin.
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Feed Title" href="FEEDBURNER URLniz" />
10. Analytics Servisi Kullanın
Kullanıcılarınızın ve trafiÄŸinizin izini sürün. Ben her ne kadar Google Analytics‘i önersem de website trafiÄŸinizi takip etmenin 50 yolunun daha olduÄŸunu unutmayın.
- Kaynak: Pro Blog Design
WordPress İle İlgili Yazdığım Diğer Yazılar